Web Generator




BOMEN EN MYTHES

"Als er iets mis is met een boom moet je die flink insnoeien;

verjongen/verkloeken"

in onze pagina "ignorance" ziet u wat er dan kan gebeuren.

"Snoeien doet groeien"

Dit geldt voor de meeste grassen, planten en struiken maar bomen zijn en blijven een wereld appart

"Een boom is kloek en kan tegen veel"

Mis dus; als men weet dat de vitale delen van een beuk zich .8mm onder zijn schors bevinden...

"Veel vruchten wil zeggen dat de boom gaat sterven"

Dat zou helemaal mooi zijn maar het wordt gezegd, door houthakkers met te grote autoleningen.

"Een boom is kaprijp"

Dit wordt gesteld door houthakkers met zware maandelijkse machinale kosten. Camionettes en jeeps met "Tuinaanleg, boomverzorging, groen, opritten" = aannemers van alle werken dus.

"Vormsnoei oude bomen"

Dit is wel echt de moneymaker onder de snoeiers, onder het moto "u vraagt wij draaien" zijn er zo al een aantal honderden monumenten verdwenen, een boom behoeft geen "vormsnoei", wie zijn wij om aan deze planten een vorm op te leggen ten eerste, zijn biomechanisme leent zich er niet toe ten tweede, en ten derde het veroorzaakt een onomkeerbare afsterving bij waardevolle bomen als beuk, eik enz. als de grond al precair is en de seizoenen iets te lang te droog is het zeker fataal. Ofwel knot je vanaf jaar vijf/zeven ofwel zet je de juiste boom op de juiste plek. De foto's zijn een jaar na een "vormsnoei" genomen, bemerk het moeilijk regenereren en de topsterfte, dit betekend automatisch wortelsterfte en verder inrotten.
mythe_vormsnoei

 

mythe_toppen

 

Deze uitspraken komen vaak van onopgeleide en vrij mechanisch denkende snoeiers of knoeiers die zich in een pak-de-poen-show wanen. Informeer u eerst goed en vergeet niet dat de beëdigde boomverzorger verantwoordelijk blijft voor een behandelde boom tot 10 jaar na de ingreep, en u niet altijd geeft wat u wilt maar in het belang van de boom handelt.

mythe_boomzalf

 

"to zalf or not to zalf"
"Een jaar geleden kon een klant het toch niet laten een potje boomzalf te gaan kopen en op een oude wonde te gaan smeren.

Resultaat na zes maand onder de zalf te zitten ziet u op de foto met de verwijdering op. De verdonkering is het begin van rot door condensatie en gebrek aan lucht en licht, rond de randen bemerkt men het wondhout en een goed oog ziet de vertraging en zelfs plaatselijke inrotting doordat er geen licht meer aan kon.
Conclusie; laat de boom gerust indien de zaagsnede op de juiste manier werd uitgevoerd dan groeit de zaak snel dicht, mits alle biotechnische voorwaarden ingevuld zijn. Gesmeer, gepulk en geschaaf kan de boom wel missen als een gat in een boot, men vermenselijkt te dikwijls uit goede bedoelingen (pleister op de wonde enzo) maar begrijp dat bomen andere spelregels hebben."

 

Als een boomverzorger het eens is met vormsnoeien en/of het toppen van een boom is het geen boomverzorger, punt..